Stire preluata din: Cotidianul independent al judeţului Suceava

http://www.crainou.ro/?module=displaystory&story_id=68850&edition_id=6583&format=html

 

Cu flori de tei de la Voroneţ şi trandafiri fălticeneni

Printr-o atitudine sinceră, moştenită prin educaţie, dar şi consolidată prin autoeducaţie, duminică, 8 iunie 2014, la ora 17,00 (atenţie, vă rog, la zi şi la oră), în Salonul Literar (cum l-a botezat directorul Gheorghe Dăscălescu) sau “sala cu geamlâc” (cum îi place prof. Mioara Gafencu să numească acest spaţiu în care la căderea serii pari să zbori pe cerul înstelat), la Muzeul de Artă “Ion Irimescu” Fălticeni, a avut loc lansarea cărţii noastre “Cititoarea, călătoarea”, Editura Muşatinii, Suceava, 2014.

A fost un răspuns la invitaţia plină de căldură a directorului instituţiei, prof. Gheorghe Dăscălescu, dar şi a primelor cititoare, dnele prof. Catinca Dăscălescu şi Mioara Gafencu. Un spaţiu plin de lume şi de flori (cele dintâi de la prof. Dana Busuioc, cele mai înmiresmate, trandafirii din grădina dnelor prof. Mioara Gafencu şi Coca Maria Udişteanu), cu participanţi de la Sf. Mănăstire Voroneţ, maica stareţă stavrofora Irina Pântescu şi maica-secretar, dr. Gabriela Platon, din Suceava – prof. Dana Busuioc, poeta Carmen-Veronica Steiciuc, preşedinta Societăţii Scriitorilor Bucovineni, fam. ing. Oltea Ieţcu şi dr. Ioan Ieţcu, fam. Ioanovici, a cărei doamnă, Angela Ioanovici, este depozitara unor deosebite amintiri cu Maestrul Ion Irimescu în ultimii ani ai vieţii sale, şi, desigur, fălticeneni, între care merită menţionată alegerea dnei Maria Coca Udişteanu şi a soţului, Mircea Udişteanu, în chiar ziua aniversării dnei Coca.

Dar pentru că vorbim de Sărbătoarea Rusaliilor, să începem prin a menţiona ramurile de tei sfinţit aduse de Maica Stareţă (toată lumea a dorit măcar o frunză, măcar o floare, deşi fiecare avea acasă aduse de la slujba de dimineaţă, dar acestea erau aparte, de la Voroneţ) şi cuvântul Preacuvioşiei Sale, pornind de la afirmaţia prof. Eleonora Bulboacă despre sentimentul tuturor, al unei misiuni în slujba Fălticenilor, al aşezării culturale, deşi nedeclarată ca atare, precum Sibiul, capitală a culturii, de pildă. Acest cuvânt al Stavroforei Irina Pântescu ne-a readus în memorie jertfa cârlanului de către cel sărac şi a cocoşului de către bogătaş şi atribuirea cârlanului celui bogat, cu concluzia că Cel-de-Sus cunoaşte adevărul, aluzie la condiţia Fălticenilor de capitală culturală a nordului nostru de ţară, chiar fără un decret oficial, concluzie primită cu îndelungi şi recunoscătoare aplauze.

În continuare, cartea s-a bucurat de pertinente prezentări, din diverse unghiuri de vedere, cu lecturi sensibile şi cu abordări originale, de către inspectorul şcolar prof. Eleonora Bulboacă (o moderatoare plină de tact şi inspiraţie), prof. Mioara Gafencu, Cetăţean de Onoare şi Doamnă a Fălticenilor, un condei scriitoricesc aparte, dr. Alis Niculică, autoarea în pregnantă devenire a unei viitoare istorii culturale a Ţării de Sus, medicul scriitor Vasile V. Popa, urmaş de aur al părintelui său, profesorul-scriitor Vasile Gh. Popa, medicul scriitor, doctor în Ştiinţe Medicale Ioan Ieţcu, şi scriitoarea Coca-Maria Udişteanu, asaltată cu felicitări, de natală, de prieteni şi propriii cititori.

Printre lucrările Maestrului, într-una din sălile expoziţiei permanente, corala Fundaţiei Culturale “Ion Irimescu” Fălticeni, dirijată de dna Angela Focşa, a adăugat frumuseţe frumuseţii serii. Din imaginea căreia nu poate să lipsească afişul manifestării, realizat de Teodora Moroşan, cu reproducerea sculpturii irimesciene “Cititoare” şi a unei pagini şi schiţe de călătorie din jurnalul marelui artist. Aşa că şi autoarea şi ziarista evenimentelor cultural-artistice, una cu inerentă subiectivitate, cealaltă cu obiectivă satisfacţie, au fost deosebit de încântate de această lansare şi nespus de recunoscătoare organizatorilor şi participanţilor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s