IRIMESCU 115 – Mesajele oficialităților

Ne bucurăm că ne-ați călcat încă o dată pragul. Pentru cei care veniți pentru prima dată la noi, suntem bucuroși pentru experiența dumneavoastră. Bucuria noastră este cu atât mai mare pentru că ne-am adunat pentru a celebra 115 ani de la nașterea maestrului Ion Irimescu.” – Preotul Teodor Brădățanu, Managerul Muzeului de Artă “Ion Irimescu” Fălticeni.

Dragi prieteni ai maestrului Ion Irimescu, dragi prieteni ai Fălticeniului, sunt onorat că astăzi putem să sărbătorim împreună 115 ani de la nașterea maestrui Ion Irimescu. După o slujbă frumoasă și emoționantă la Biserica din Oprișeni, la mormântul maestrului Ion Irimescu, suntem aici împreună pentru a ne aminti cu drag despre opera, viața și omul Ion Irimescu. Sunt onorat că la această manifestare sunt prezenți foarte mulți dintre prietenii maestrului Ion Irimescu și vă mulțumesc în numele comunității locale pentru prezența și gândurile dumneavoastră bune. Este extrem de important să sărbătorim așa cum se cuvine un om care este un simbol pentru municipiul Fălticeni.” – Prof. Cătălin Coman, Primarul Municipiului Fălticeni.

 

Iată că ne afăm astăzi la Muzeul de Artă Ion Irimescu, a doua casă a maestrului, o instituție unică la nivel național, pentru că aici se află cea mai mare colecție de autor din țară. Practic, noi aici avem operele și sufletul maestrului Ion Irimescu care, ca într-un sanctuar, și-a adunat lucrările în muzeul său de la Fălticeni, transformând până la urmă orașul Fălticeni într-o metropolă a artei. Iar orașul Fălticeni se mândrește cu Muzeul Ion Irimescu, cu valorile sale, cu oamenii săi de seamă. Nu întâmplător aici avem o Galerie a Oamenilor de Seamă. Fălticeniul este, până la urmă, un oraș muzeu. De aceea, edilii acestui oraș, întreaga comunitate fălticeneană, au misiunea nobilă și continuă de a face cunoscute aceste valori, de a le promova, mai ales în rândul tinerilor. Iată că, tot prin grija edilului, prin grija comunității fălticenene, astăzi aniversăm 115 ani de la nașterea maestrului Ion Irimescu. În acest fel dumneavoastră vă faceți datoria de a păstra vie și amintirea și însemnătatea maestrului. Dar, valoarea acestui muzeu, valoarea operei pe care ne-a lăsat-o moștenire maestrul depășește granițele județului, de aceea consider că, în continuare, avem obligația de a transforma acest muzeu dintr-un muzeu cu însemnătate locală într-un muzeu de importanță națională.” – Mirela Adomnicăi, Prefectul Județului Suceava.

 

Îmi exprim, ca în fiecare an, în acest moment, emoția și bucuria să particip la acest eveniment, pentru că eu cred sincer că este principalul eveniment al Fălticeniului. Acest eveniment este adresat celui mai important om al Fălticeniului, cel care a făcut cel mai mult pentru Fălticeni, maestrul Ion Irimescu. Cuvintele sunt de prisos. Cred că personalitatea maestrului și opera dumnealui nu apațin unui grup de oameni sau altui grup, în funcție de apartenența la o structură socială sau după apetența pentru cultură. Aparține tuturor fălticenenilor, aparține județului Suceava, aparține României, și cred că, fără nicio exagerare, aparține umanității. De aceea, cu toții avem obligația să-l aniversăm sau, după caz, să-l comemorăm, cu toții avem însă și dreptul să ne bucurăm de ceea ce ne-a lăsat. Importante sunt faptele, iar noi astăzi beneficiem de faptele dumnealui. Vom face tot ceea ce ne stă în putință săi respectăm și să-i promovăm opera.” – Prof. Alexandru Rădulescu – Deputat.

 

“Mă bucur să văd atâta lume prezentă aici pentru a comemora un artist de excepție care a făcut acest dar de excepție orașului Fălticeni. Aș prelua, pentru a vă acorda tot sprijinul, ideea doamnei prefect, aceea de a face din patrimoniul acestui muzeu un patrimoniu cunoscut nu numai în țară ci și în afară. În acest moment, din păcate, muzeele din Fălticeni, nefiind acreditate, sunt catalogate la nivel de muzee de interes local. Nu putem să spunem că patrimoniul pe care îl are Fălticeniul este de interes local. Vă acord tot sprijinul pentru a face toate acele demersuri administrative, pentru a schimba această situație care nu este tocmai cea mai fericită.” – Mihaela Iacob, reprezentanta Ministerului Culturii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s