Ziua Culturii Naționale la Muzeul de Artă „Ion Irimescu”

În data de 15 ianuarie 2021, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a Culturii, începând cu ora 17, 30, se vor putea viziona videoclipul „Poetul găzduit de Irimescu”și transmisii video în direct din interiorul și exteriorul muzeului, pe următoarele pagini de internet:

https://www.facebook.com/MuzeulIrimescu

https://ionirimescu.wordpress.com

/https://www.facebook.com/municipiulfalticeni.primarie

https://www.facebook.com/CCFalticeni

https://www.facebook.com/%C8%98coala-Gimnazial%C4%83-Ion-Irimescu-721829284564990

https://www.facebook.com/CronicadeFalticeni.ro

Videoclipul îi are ca protagoniști pe prof. Constantin Bulboacă – recitator, d-nul Liviu Mărculescu – muzician, Grupul de dans al Școlii Gimnaziale „Ion Irimescu” din Fălticeni și actorul Adrian Nicolae – voce.D-na prof. Lenuța Rusu împreună cu Grupul Moldava de la Clubul Copiilor Fălticeni vor recita și vor cânta în direct din versurile lui Eminescu.

La ora 18 se aprinde „Flacăra culturii”: proiecție pe fațada clădirii și iluminarea muzeului.

Live: Concert de Colinde la Muzeul de Artă „Ion Irimescu”: „Prin colinde românești, diasporei dăruiești!”

În această seară, de la ora 22.00, Corul Psaltic “Sf. Ioan cel Nou” din Suceava va susține un concert de colinde la Muzeul de Arta “Ion Irimescu” din Fălticeni.

Concertul este organizat cu binecuvântarea ÎPS NICOLAE, Arhiepiscop și Mitropolit al celor două Americi, precum și cu sprijinul și binecuvântarea ÎPS TEOFAN, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei și a ÎPS CALINIC, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților,

 Evenimentul va fi transmis LIVE pe pagina de Facebook a Mitropoliei şi prin portalul doxologia.ro.

Concertul face parte din programul eparhial FOND DE MISIUNE și își propune să strângă donații atât pentru parohiile noi (misiuni) ale Mitropoliei care trec prin dificultăți, cât și pentru lucrarea pastorală a comunităților românești din America Latină, şi mai ales pentru restaurarea bisericii de lemn a parohiei „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Caracas, Venezuela.

Corul Psaltic “Sf. Ioan cel Nou” este format din absolvenți şi elevi ai Seminarului Teologic Orthodox “Mitropolitul Dosoftei” din Suceava. A fost înființat în anul 2013 cu binecuvântarea vrednicului de pomenire ÎPS PIMEN, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.  Dirijorul şi coordonatorul corului este Pr. Prof. Constantin Dan Magdalena – profesor de Liturgică la Seminarul Teologic din Suceava.  Cuvintele nu au puterea să redea bucuria sufletească pe care am simțit-o anul trecut când o parte din aceşti tineri ne-au încântat cu frumusețea colindelor româneşti tradiționale.

Vă invităm să vă umpleți inimile de harul Naşterii Mântuitorului Nostru duminică 20 decembrie 2020 începând cu ora 3pm EDT prin intermediul paginii de Facebook a Mitropoliei: https://www.facebook.com/mitropolia.us.

Profesorul şi omul de cultură Gheorghe A.M. Ciobanu a plecat spre veşnicie

Gheorghe A. M. Ciobanu, eseist, publicist, critic de artă, muzicolog și scriitor, născut la Roman în 25 martie 1925, a plecat spre veșnicie în ziua de 30 august 2020.

Cu un desosebit instinct de iscodire în măruntaiele ascunse ale artei, Gheorghe AM Ciobanu, înzestrat fiind de natură cu valoaroase posibilități de investigare și percepere a fenomenelor artelor plastice, trecând dincolo de perceperea ochiului, tălmăcește cu mult spirit de pătrundere multe din secretele artei, ascunse de obicei privitorului obișnuit.

Având o strânsă legătură de prietenie cu maestrul Ion Irimescu și cunoscându-i temeinic opera, a publicat periodic în ziarul “Opinia fălticeneană” o suită de cronici în care analizează sistematic creația irimesciană pe capitole, temă, stil, concepție și originalitate, constituind un valoros material de referință pentru descifrarea sistematică, din punct de vedere evolutiv, a multiplelor și diverselor preocupări, pe parcursul strădaniilor maestrului de a străbate captivantul și anevoiosul ogor al artei.

După aceste cronici, au văzut lumina tiparului mai multe cărți, cele mai reprezentative despre opera maestrului Ion Irimescu fiind: “Irimescu statornicie și zbor” (2000) și “Irimescu demiurgul de tăceri” (2015).

Nutrind un profund sentiment de respect și admirație față de această urbe fălticeneană, din a cărui humă legendară, irimesciană și iubitoare de frumos, a fost zămislită și soția sa, Elena, a contribuit semnificativ la constituirea fondului documentar care îi poartă numele, din incinta Muzeului de Artă “Ion Irimescu”.

Armonia dintre “Omul” și “Scriitorul” Gheorghe A.M. Ciobanu a fost și este una dintre cele mai desăvârșite, pe măsura spiritului și vastei sale culturi, pe măsura sensibilității sale de excepție.

S-a stins tăcut, modest, cum a trăit întreaga viață, profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu o personalitate fără egal a culturii noastre.

Magdalena Dăscălescu

Muzeul de Artă „Ion Irimescu” Fălticeni

foto – ziarulderoman.ro

Anunț privind ocuparea unor posturi vacante în cadrul Muzeului de Artă „Ion Irimescu”

Anunț privind organizarea concursului pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcțiilor contractuale vacante de conservator cu studii superioare I și conservator cu studii superioare II din cadrul Muzeului de Artă “Ion Irimescu” din Fălticeni

Pentru vizualizarea anunțului dați click pe textul de mai sus

IRIMESCU 117 (29 februarie 2020)

Muzeul de Artă “Ion Irimescu” şi Primăria din Fălticeni vor organiza manifestări omagiale cu prilejul împlinirii a 117 ani de la naşterea sculptorului fălticenean Ion Irimescu.

Manifestările vor avea loc sâmbătă, 29 februarie 2020.

La ora 11.00, la Biserica „Sfinţii Voievozi” din Oprişeni va avea loc slujba de pomenire. Participanţii se vor reculege apoi la mormântul artistului.

De la ora 12,30, în Sala Pictor “Aurel Băeşu” din incinta Muzeului de Artă „Ion Irimescu” se vor ţine alocuţiuni şi va avea loc o sesiune de comunicări susţinute de prof. univ. dr. Tereza Sinigalea, criticul de artă Mircea Oliv, dr. Georgiana Zaharia şi alţi invitaţi, iar profesorul universitar Nicolae Maxim va încânta audienţa cu un concert de flaut.

Seara, de la ora 18.00, pe scena Centrului Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” va fi prezentată piesa de teatru „Să nu ne răzbunaţi”.

Spectacolul este adus la Fălticeni de  Teatrul de Copii şi Tineret „Vasilache” din Botoşani, în colaborare cu Asociaţia Artelier.

Intrarea publicului la acest spectacol va fi liberă, în limita locurilor disponibile. Persoanele interesate pot face rezervări la sediul mezeului.

Ion Irimescu s-a născut în apropiere de Fălticeni, la Preuteşti, pe data de 27 februarie 1903. Este considerat unul din marii artişti români ai secolului al XX-lea.

Muzeul de Artă ,,Ion Irimescu” din Fălticeni, reprezintă cea mai bogată colecţie de autor din România şi una dintre cele mai reprezentative  pe plan european.

afis Irimescu printing

87429238_2762674273839931_44404339728449536_n

Expoziție retrospectivă Ștefan Șoldănescu. Vernisaj – vineri, 22 noiembrie, ora 17.00

Vineri, 22 noiembrie 2019, la ora 17.00, vă invităm la vernisajul expoziției de pictură, retrospectivă, Ștefan Șoldănescu.

Expoziția este organizată în Galeriile de artă ale muzeului nostru, cu prilejul comemorării celor 120 de ani care s-au scurs de la moartea pictorului fălticenean.

Vor fi expuse lucrări de artă aflate în colecțiile muzeelor din Fălticeni: Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, Galeria oamenilor de Seamă și Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”.

Despre creația pictorului Ștefan Șoldănescu va vorbi scriitorul Grigore Ilisei.

Vă așteptăm cu drag!

afis Pictor Soldanescu.jpg